Bescherm gevoelige informatie: Het belang van informatieclassificatie

Welkom in de derde week van ons thema “Beveiliging in de Digitale Wereld”. Gedurende komende 6 weken zullen we je begeleiden bij het beschermen van jouw bedrijf tegen de risico’s in de digitale wereld. Tijdens deze periode kun je vrijblijvend toegang aanvragen tot de gratis online leeromgeving, waarin jij en je collega’s getraind worden om jullie bedrijf optimaal te beveiligen in de digitale wereld.


In onze vorige blog hebben we toegelicht hoe je phishing kunt herkennen en voorkomen. Deze week leggen we de focus op het belang van informatieclassificatie. In deze blog helpen we je bewust te worden van onbeschermde gevoelige informatie, en leggen we uit wat informatieclassificatie inhoudt, inclusief praktische tips over hoe je dit kunt toepassen.

Gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld persoonlijke gegevens, bedrijfsgeheimen maar ook overige vertrouwelijke documenten zijn binnen ieder bedrijf aanwezig, het gevaar dat deze in de verkeerde handen vallen is groter dan je denkt. Zonder de juiste bescherming, zoals classificering, kunnen deze gegevens ingezien worden door personen waarvan dit mogelijk niet de bedoeling is. Maar hoe bescherm je deze gegevens op een goede manier? Het antwoord is simpel: informatieclassificatie.

“Informatie is macht, maar alleen als het in veilige handen is”

Het gevaar van onbeschermde gevoelige informatie

Informatieclassificatie is de interne muur van jouw organisatie. Het is een proces dat binnen een organisatie wordt gebruikt om gegevens te categoriseren op basis van hun gevoeligheid. Zo wordt bepaald wie toegang heeft tot welke informatie. Op deze manier kan een financieel medewerker bijvoorbeeld niet zomaar de personeelsdossiers van HR bekijken. En als bonus, als een hacker onverhoopt de inloggegevens van een medewerker bemachtigt, dan kan hij of zij slechts bij een beperkte set gegevens. Kortom, informatieclassificatie beschermt je gevoelige gegevens zowel intern als extern. Door informatieclassificatie kun je gerichte beveiligingsmaatregelen nemen om de vertrouwelijkheid en integriteit van je informatie te waarborgen. We bespreken hieronder verschillende aspecten waarom het belangrijk is dat jij jouw informatie classificeert.

Vertrouwelijkheid: Bescherming tegen ongeoorloofde toegang

Vertrouwelijkheid is een belangrijk aspect van informatieclassificatie. Hierbij classificeer je informatie op basis van wie er toegang toe mag hebben. Bijvoorbeeld, persoonlijke klantgegevens moeten alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerd personeel. Dit helpt om de privacy van individuen te beschermen en het risico van ongeoorloofde toegang tot gevoelige informatie te verminderen. Denk aan een medisch centrum waar medische dossiers geclassificeerd zijn als vertrouwelijk. Alleen medisch personeel met de juiste autorisatie heeft toegang tot deze gegevens. Hierdoor wordt de privacy van de patiënten beschermd en wordt het risico op ongeoorloofde openbaarmaking van medische informatie verminderd.

Integriteit: Behoud van juistheid en betrouwbaarheid

Integriteit is een ander belangrijk aspect van informatieclassificatie. Het gaat erom informatie te classificeren op basis van de juistheid en betrouwbaarheid ervan. Door gegevens te classificeren op integriteit kun je ervoor zorgen dat ze niet onbedoeld worden gewijzigd, gemanipuleerd of aangetast. Financiële instellingen classificeren financiële transactiegegevens bijvoorbeeld als informatie met een hoge integriteit. Dit betekent dat er strikte controles zijn om ervoor te zorgen dat de gegevens niet worden gewijzigd of gemanipuleerd. Hierdoor wordt het vertrouwen van correctheid en betrouwbaarheid van de financiële informatie vergroot.

Beschikbaarheid: Toegang tot informatie wanneer nodig

Beschikbaarheid is belangrijk bij het indelen van informatie. Dit betekent dat informatie altijd toegankelijk moet zijn wanneer nodig. Denk aan een online bank. Hier moet het rekeningsaldo en transactieoverzichten altijd voor klanten toegankelijk zijn. Door deze informatie te markeren als ‘altijd beschikbaar’, kan de bank ervoor zorgen dat klanten hun bankzaken altijd kunnen inzien. Zo is belangrijke informatie er precies wanneer je het nodig hebt.

Tips om informatieclassificatie toe te passen

Nu je begrijpt waarom informatieclassificatie zo belangrijk is zijn hier enkele tips om het toe te passen:

  • Identificeer gevoelige informatie
    Ga na welke informatie in jouw organisatie gevoelig is en bescherming vereist. Denk aan persoonsgegevens, bedrijfsgeheimen, contracten, enzovoort.
  • Creëer een classificatiebeleid
    Stel een beleid op dat de classificatie van informatie en de bijbehorende beveiligingsmaatregelen regelt. Maak duidelijke richtlijnen voor wie toegang heeft tot welke informatie.
  • Geef training en bewustwording
    Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het belang van informatieclassificatie. Geef trainingen en verstrek informatie om bewustwording te c
    reëren.

Bescherm je gevoelige informatie en verminder risico’s

Gevoelige informatie verdient bescherming. Informatieclassificatie is de sleutel tot het veiligstellen van gevoelige gegevens en het verminderen van risico’s. Door informatie in categorieën in te delen en de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, kunnen we de vertrouwelijkheid, integriteit en toegankelijkheid van onze gegevens waarborgen. Klout werkt graag met je samen om je te begeleiden in het traject van het beveiligen van gevoelige informatie. Bescherm je gegevens en je bedrijfsvoering. 

🎓 Gratis leeromgeving!

Heb jij ook gebrek aan controle over online veiligheid en wil je de bewustwording van cybersecurity risico’s binnen je bedrijf vergroten? De gratis leeromgeving van Klout biedt hier de oplossing voor. We begrijpen dat de beveiliging zo sterk is als de zwakste schakel, daarom bieden we gratis interactieve modules om jouw mensen te trainen op hun security awareness. Iedere collega krijgt toegang tot de omgeving via een eigen account waarin ze meer te weten komen over onderwerpen als phishing, social engineering, malware en meer.

Vraag direct gratis toegang aan! 

    Vond je dit interessant? Deel dit artikel:
    Reinier van den Bosse
    Reinier van den Bosse
    Hey! 👋 Zullen we in gesprek gaan?