Thuiswerken: Efficiënt of beperkend?

Is je werkplek al aangepast aan de nieuwe manier van werken? De klok slaat negen en de werkdag begint. Voor sommigen betekent dit het starten van de werkdag vanuit de thuiswerkplek, voor anderen het binnenstappen in een levendig kantoor. De manier waarop we werken is aan het veranderen en flexibiliteit is een kernwoord in deze verandering. Maar wat betekent dit concreet voor jou en je team?

Van traditioneel naar flexibel

De traditionele werkplek, met vaste uren en een vaste locatie, maakt langzaam plaats voor een meer flexibele aanpak. Dit brengt nieuwe mogelijkheden, maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je met het oog op deze veranderingen voor een goede dynamiek en efficiënte samenwerking binnen je team?

De knelpunten

Ondanks de roep om meer flexibiliteit, blijkt uit recent onderzoek van Owl Labs dat 51% van de werknemers nog steeds fulltime op kantoor wordt verwacht, terwijl slechts 17% deze werkstijl nog de voorkeur geeft​. Het creëren van een flexibele werkplek gaat verder dan het simpelweg toestaan van thuiswerken of het anders inzetten van werkuren. Het vraagt om een herziening van traditionele werkwijzen en een bereidheid om nieuwe manieren van werken aan te gaan.

Veel voorkomende problemen flexibele werkplekken

We sommen hieronder de meest voorkomende problemen rondom de flexibele werkplekken voor je op:

Gebrek aan communicatie
Wanneer teams zich op verschillende locaties bevinden, kan de communicatie een uitdaging worden. Belangrijke informatie kan verloren gaan of er kunnen misverstanden ontstaan, wat kan leiden tot fouten of vertragingen.

Vermindering van het teamgevoel
De fysieke afstand tussen teamleden kan leiden tot een verlies van het teamgevoel en samenwerking. Het spontane gesprek bij de koffiemachine of een brainstormsessie aan het bureau zijn niet meer vanzelfsprekend, wat het moeilijker kan maken om een sterke teamband te behouden.

Moeilijkheden met tijdmanagement
Flexibel werken vereist een hoge mate van zelfdiscipline en goed tijdmanagement van werknemers. Zonder de structuur van een traditionele kantooromgeving kunnen sommige werknemers het moeilijk vinden om hun tijd efficiënt te beheren.

Technische uitdagingen
Overstappen naar een flexibele werkplek vraagt om nieuwe technologieën. Alleen niet iedereen beschikt thuis over de nodige voorzieningen zoals een goed bureau, een degelijke pc of stabiel internet, wat de aanpassing kan bemoeilijken en productiviteit en samenwerking kan hinderen. Klout biedt naast hardware en software ook andere IT-oplossingen aan, zoals Microsoft Teams en Microsoft 365, die het samenwerken vergemakkelijken, zelfs als we niet op dezelfde locatie zijn.

Gebrek aan persoonlijk contact
Hoewel virtuele communicatietools effectief zijn, kunnen ze het persoonlijke contact dat op een fysieke werkplek aanwezig is, niet volledig vervangen. Dit kan op lange termijn invloed hebben op de bedrijfscultuur en het algemene welzijn van werknemers.

Beveiligingsrisico’s
Met de toename van remote werken, neemt ook het risico op beveiligingsinbreuken toe. Het waarborgen van de veiligheid van bedrijfsgegevens wordt een grote uitdaging, vooral als werknemers vanuit verschillende locaties en op verschillende netwerken werken.

Ontdek flexibel werken

De uitdagingen van flexibele werkplekken zijn duidelijk, maar met de juiste aanpak zijn ze te overwinnen. In de komende tijd gaan we dieper in op deze uitdagingen, we bieden handvaten en verkennen strategieën. Of het nu gaat om het overbruggen van communicatiekloven, het behouden van de dynamiek binnen je team, verbeteren van tijdmanagement, overwinnen van technologische uitdagingen, onderhouden van persoonlijk contact of het veilig houden van bedrijfsgegevens; we gaan het allemaal verkennen. Deze thema’s bieden stof tot nadenken en oplossingen voor jou en je team. Blijf ons volgen, deel je gedachten en ervaringen, en laten we samen de weg naar een moderne werkplek verkennen.

Met Klout naar de moderne werkplek

Klaar om nu de stap te zetten naar de moderne werkplek? Ontdek de IT-oplossingen die Klout biedt, waaronder een breed scala aan oplossingen en producten die specifiek zijn ontworpen dit te ondersteunen. Met communicatieoplossingen als Microsoft Teams en Outlook, Microsoft Planner voor projectbeheer, SharePoint voor samenwerking en het opstellen van een Intranet voor je bedrijf, en de Microsoft 365 Defender oplossingen voor het tegengaan van bedreigingen en filtering, is het eenvoudiger dan ooit om een werkomgeving te creëren die samenwerking eenvoudig maakt en een hoge beveiligingsstandaard hanteert.

Bovendien maken integraties met het Azure-platform het mogelijk om applicaties samen te laten werken, waardoor je organisatie kostbare tijd en moeite bespaart op repeterende taken zoals bijvoorbeeld het aanmelden maar ook op acties binnen applicaties.

Ontdek de mogelijkheden van de moderne werkplek met Klout en zet vandaag nog de stap naar een flexibele en veilige werkomgeving. Neem nu contact op met Klout en transformeer de manier waarop je werkt.

Vond je dit interessant? Deel dit artikel:
Reinier van den Bosse
Reinier van den Bosse
Hey! 👋 Zullen we in gesprek gaan?