Flexibele werktijden: uitdagingen & oplossingen

Het klinkt als muziek in de oren: Het flexibel indelen van werkuren waarbij je de vrijheid hebt om je werktijden aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Je hebt de ruimte om later te beginnen als je een avondmens bent, of misschien kies je ervoor om ’s avonds nog even je laptop open te slaan om een taak af te ronden. Of, zoals velen van ons wel eens doen, in het weekend nog even een mailtje versturen. Dit klinkt ideaal, maar is dat ook wel echt zo? Flexibel werken brengt namelijk ook uitdagingen met zich mee.

In deze blog bekijken we hoe je hier het beste mee om kunt gaan, zodat je jezelf goed voelt tijdens je werk. In onze vorige blogs hebben we al gekeken naar thuiswerken en hoe je goed kunt communiceren als iedereen flexibel werkt. Mocht je ze gemist hebben, je kunt ze hier teruglezen: Thuiswerken: efficiënt of beperkend? & Flexwerken & Communiceren tussen stilte en afstand. Met die kennis op zak, duiken we nu dieper in hoe je je tijd goed indeelt, ook als je werktijden elke week anders zijn. We gaan snel verder… 

De uitdagingen

Het flexibel indelen van je werkuren brengt een aantal uitdagingen met zich mee. We nemen je hierin mee. Uiteraard vertellen we je hieronder ook hoe je deze uitdagingen kunt aanpakken.

Te lange werkdagen

Soms kunnen de werkdagen ongemerkt langer worden, en dat is niet altijd goed voor je gezondheid. Onderzoek heeft laten zien dat te lange werkdagen kunnen leiden tot meer stress of zelfs gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om je werktijd in de gaten te houden, zeker als je flexibele uren hebt. 

Afstemmen met je team 

Ook technische problemen, zoals slecht internet, kunnen in de weg zitten als je niet in een professionele omgeving aan het werk bent. Een slechte verbinding kan ervoor zorgen dat je vergaderingen niet goed kunt volgen of belangrijke info laat krijgt. Een simpele taak kan lastig worden als de techniek niet meewerkt.

Je eigen baas zijn 

Met flexibele uren ben je meer je eigen baas. Dat is fijn, maar vraagt ook om zelfdiscipline. Het kan verleidelijk zijn om dingen uit te stellen en dat kan het lastig maken om je tijd goed in te delen.  Het flexibel indelen van je uren brengt namelijk ook verantwoordelijkheden met zich mee. Hier kan de een beter mee omgaan dan de ander.

Hoe productief ben je nu echt?

Met flexibele uren kan het soms lastig zijn om te zien hoe productief je eigenlijk bent. Vooral als je gewend bent aan een vaste 9-tot-5 baan. Gelukkig zijn er verschillende tools en strategieën die je kunnen helpen om je productiviteit zichtbaar en meetbaar te houden. 

Nu we de uitdagingen kennen, is het tijd om naar oplossingen te kijken. Want ja, flexibele werkuren kunnen soms lastig zijn, maar met de juiste aanpak kun je hier heel goed mee omgaan. In het volgende deel van deze blog delen we een paar handige strategieën die je kunnen helpen om je tijd beter in te delen en goed je werk te kunnen doen, ook al zijn je werktijden elke week anders. 

Strategieën voor effectief tijdbeheer

Om je tijd goed te beheren met flexibele werktijden, is het belangrijk dat jij en je collega’s goed kunnen samenwerken. We benoemen een aantal handige tips en tools om je tijd beter te beheren en zo beter te kunnen werken.  

Communiceer duidelijk met elkaar

Goede communicatie is de sleutel tot succes, vooral als je op verschillende tijden werkt. Programma’s zoals Microsoft Teams of SharePoint zijn hier perfect voor. Met Microsoft Teams kun je bijvoorbeeld een snelle vergadering plannen, ook al zit je collega aan de andere kant van het land. Je kunt ook makkelijk berichtjes sturen, documenten delen en samen aan projecten werken. Stel, je hebt een belangrijke deadline en je wilt even snel overleggen met je team, dan kun je met een paar klikken een online vergadering starten. Zo blijft iedereen op de hoogte, zonder dat je elkaar fysiek hoeft te zien. 

Gebruik handige tools

Digitale tools kunnen je leven een stuk makkelijker maken. Neem Microsoft Planner of Project. Met deze tools kun je al je taken en deadlines op één plek bewaren. Stel, je werkt aan een groot project met veel kleine taken. Met Microsoft Planner kun je elke taak een deadline en een verantwoordelijke geven. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en wanneer het af moet zijn. En het mooie is, je kunt het allemaal zien in een handig overzicht. Zo hoef je nooit meer te stressen of je iets vergeten bent. 

Wees verantwoordelijk

In een flexibele werkomgeving is het belangrijk dat je je verantwoordelijk voelt voor je werk. Stel, je loopt vast met een taak. Dan is het fijn als je een collega of manager hebt die je even kan helpen. Misschien kunnen zij je wat tips geven of uitleggen hoe je iets moet doen. Een cultuur waarin iedereen elkaar helpt en zijn verantwoordelijkheid neemt, maakt het werken in een flexibele omgeving een stuk prettiger.

Na het doornemen van deze slimme strategieën, is het mooi om te zien hoe deze samenkomen in de moderne werkplek van Klout. Hierin wordt flexibel werken makkelijker dankzij onze efficiënte Cloud oplossingen. Met het Microsoft 365 platform, waaronder Microsoft Teams en Planner, heb je al een sterke basis. Daarnaast zijn nog veel meer tools binnen het Microsoft 365 platform die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld OneDrive voor het veilig opslaan en delen van je bestanden, Outlook om je mail en agenda te beheren, of Power BI voor het analyseren van je data.

En dat niet alleen want met de moderne werkplek kun je ook je uitrusten met praktische hardware. Denk aan een dockingstation om je laptop in een handomdraai aan te sluiten of VoIP-technologie waarmee je eenvoudig via internet belt.

Je hebt dus veel keuze om je werkplek zo in te richten dat het perfect bij je past. Zo wordt werken op je eigen manier en tijd, samen met de structuur van je bedrijf, een stuk simpeler, en dat werkt positief voor jou en je organisatie. 

Met Klout naar de moderne werkplek

Klaar om nu de stap te zetten naar vloeiende communicatie met de moderne werkplek? Ontdek de IT-oplossingen die Klout biedt, waaronder een breed scala aan oplossingen en producten die specifiek zijn ontworpen dit te ondersteunen. Met communicatieoplossingen als Microsoft Teams en Outlook, Microsoft Planner voor projectbeheer, SharePoint voor samenwerking en het opstellen van een Intranet voor je bedrijf, en de Microsoft 365 Defender oplossingen voor het tegengaan van bedreigingen en filtering, is het eenvoudiger dan ooit om een werkomgeving te creëren die samenwerking eenvoudig maakt en een hoge beveiligingsstandaard hanteert.

Bovendien maken integraties met het Azure-platform het mogelijk om applicaties samen te laten werken, waardoor je organisatie kostbare tijd en moeite bespaart op repeterende taken zoals bijvoorbeeld het aanmelden maar ook op acties binnen applicaties.

Ontdek de mogelijkheden van de moderne werkplek met Klout en zet vandaag nog de stap naar een flexibele en veilige werkomgeving. Neem nu contact op met Klout en transformeer de manier waarop je werkt.

Vond je dit interessant? Deel dit artikel:
Reinier van den Bosse
Reinier van den Bosse
Hey! 👋 Zullen we in gesprek gaan?